tekst-6bergenroute

In 1999/2000 hebben we een wandeling in onze omgeving ontwikkeld, de 6-bergenroute, een wandeling van 16 km rond Huizen. In 2012 is deze wandeling geheel geresiveerd en de tekst en kaart zijn volledig vernieuwd.

Het is een zeer gevarieerde wandeling, dwars door het oude centrum van Huizen maar toch grotendeels onverhard. Smalle paadjes en brede bospaden wisselen elkaar af. Je komt door bossen, heide, over een zandverstuiving, langs uitzicht op het Gooimeer en natuurlijk de 6 'bergen'.

De 'bergen' hebben een hoogte variërend van 9 tot 35 meter.

In de loop der jaren is deze wandeling telkens aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Vooral bij de haven is er veel veranderd. Daar is nu het nieuwe 'Nautisch kwartier' ontstaan, waar je lekker een pannenkoek kan eten of gezellig op een terrasje kunt zitten.

Het beginpunt van de wandeling is in een gebied verboden voor honden. Verder loopt de wandeling door veel gebieden waar honden alleen aangelijnd mee mogen.
Veel dieren zijn bang voor honden. Dat is niet voor niets zo, want de hond is een jager. Ook al doet een hond niets, van de geur alleen al schrikken veel dieren. Niet alleen zijn veel dieren bang voor honden, maar ook mensen zijn niet altijd gediend van uw hond.

Uiteraard staat het je vrij om de wandeling bij ieder punt te beginnen. Ik heb gekozen voor dit beginpunt omdat dat het verharde gedeelte door het centrum in tweeën deelt.

In het centrum nabij het beginpunt zit tegenwoordig een 'Bakker Bart' die ook op zondag open is tussen 10 en 15 uur.

ga naar de wandeling