tekst-6bergenroute

In 1999/2000 hebben we een wandeling in onze omgeving ontwikkeld, de 6-bergenroute, een wandeling van 16 km rond Huizen. In 2012 is deze wandeling geheel gereviseerd en de tekst en kaart zijn volledig vernieuwd.
In de loop der jaren is deze wandeling telkens aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Het Goois Natuurreservaat heeft in 2019 de karakteristieke genummerde betonnen paaltjes vervangen door een knooppuntennetwerk. Ik heb bij deze nieuwe versie ervoor gekozen om niet te refereren aan deze nieuwe paaltjes bij het beschrijven van deze wandeling. De laatste versie is van 2022, er waren in 3 jaar weer heel veel wijzigingen in het landschap ontstaan.

Het is een zeer gevarieerde wandeling, dwars door het oude centrum van Huizen maar toch grotendeels onverhard. Smalle paadjes en brede bospaden wisselen elkaar af. Je komt door bossen, heide, over een zandverstuiving, langs uitzicht op het Gooimeer en natuurlijk de 6 'bergen'.

De 'bergen' hebben een hoogte variërend van 9 tot 35 meter.

Het beginpunt van de wandeling is in een gebied verboden voor honden. Verder loopt de wandeling door veel gebieden waar honden alleen aangelijnd mee mogen.
Veel dieren zijn bang voor honden. Dat is niet voor niets zo, want de hond is een jager. Ook al doet een hond niets, van de geur alleen al schrikken veel dieren. Niet alleen zijn veel dieren bang voor honden, maar ook mensen zijn niet altijd gediend van uw hond.

Uiteraard staat het je vrij om de wandeling bij ieder punt te beginnen. Ik heb gekozen voor dit beginpunt omdat dat het verharde gedeelte door het centrum in tweeën deelt.

ga naar de wandeling

Van deze wandeling is ook een gpx-bestand beschikbaar.
download het gpx-bestand