Tekst: Beschreven routesHet Voetstappenpad

Uitgave van het Goois Natuurreservaat. Dit is een wandeling van 25 km rondom Hilversum, geheel gemarkeerd en beschreven in het mini-boekje "Voetstappenpad", verkrijgbaar bij het GNR en bij de plaatselijke VVV's.

Natuurmonumenten

Het bezoekerscentrum 's Graveland van Natuurmonumenten vormt het startpunt voor meerdere wandelingen. Deze zijn met gekleurde pijltjes gemarkeerd en van iedere wandeling is er een route-folder bij het bezoekerscentrum te koop. De langste route is naar ik meen 14 km lang. Meer info op de site van Natuurmonumenten.

Lange Afstands Wandelpaden

Het Zuiderzeepad

Dit lange afstands pad, de LAW 8, loopt van Enkhuizen naar Stavoren en is 500 km lang. Het pad doet halverwege het Gooi aan. In mijn verouderde uitgave staat de route door het Gooi op kaart 28 t/m 32. Dit boekje is in de boekhandel te koop. Zie ook de site van de Stichting LAW.

Het Trekvogelpad

Dit lange afstands pad, de LAW 2, 383 km lang, loopt van Egmond aan Zee naar Deventer en schampt het Gooi. Ze gaat langs de zuidkant van Hilversum via "Einde Gooi" naar Hollandse Randing en de Lage Vuursche. Zie ook de site van de Stichting LAW.

Stap voor Stap Wandelgids

In de Wandelgids Utrecht en het Gooi van uitgeverij Stap voor Stap (ISBN 90-75362-08-0) staan 2 wandelingen min of meer in het Gooi. Wandeling 11, Kasteel Groeneveld, 9 km. Wandeling 13, 's Gravelandse Polder en het Spanderswoud, 10 km.

NS-wandelingen

voorkant boekje ns-wandeling "goois natuurreservaat" uit 1996
  • Station Bussum-Zuid, Gooise Lusthoven. Lengte 13 of 18 km. Door het Spanderswoud en over de 's Gravelandse Buitenplaatsen.
  • Station Hilversum, Kromme Rade. Lengte 12, 13 of 19 km. Ook al moet je voor deze wandeling naar Hilversum, hij ligt niet in het Gooi. De wandeling gaat namelijk van Kortenhoef naar Breukelen.
  • Station Baarn, Landgoed Groeneveld. Lengte 8, 11 of 15 km. Door Landgoed Groeneveld en over de Zuider- en Westerheide. Eindpunt Station Hilversum Noord.
  • Station Naarden-Bussum, Muiderslot. Lengte 15 of 20 km. Naarden, Naarderbos, Muiderberg, Weesp. Dit is een gedeelte van het Zuiderzeepad. Gedeeltelijk in 't Gooi. Eindpunt Station Weesp.
  • Station Naarden-Bussum, Naardermeer. Lengte 18 km. Rondje Naardermeer, het eerste natuurreservaat van Nederland.
  • Station Hilversum, Goois Natuurreservaat. Lengte 12 km. Verdwenen. Zie voor een routebeschrijving op eigen risico de wandelzoekpagina. Eindpunt Station Hollandse Rading.

Georganiseerd wandelen

De NWB en de KNBLO

Deze stichtingen zetten regelmating routes uit die op een specifieke dag gelopen kan worden. Op die dag kan meestal gekozen worden uit diverse afstanden. Je gaat in de ochtend naar het startpunt en betaalt een kleine bijdrage. Vervolgens wandel je de gemarkeerde en summier maar accuraat op papier gezette route, met voor en achter je wandelaars die hetzelfde doen. Deze wandelingen zijn erg populair en worden druk bezocht.
Op 30-31 augustus 2003 is er bijvoorbeeld de 49e Gooise Dreventocht, met het startpunt in de Hilversumse Meent, georganiseerd door de onderafdeling WKU.
En op 13 december 2003 is er de SGWB Winterwandeling, met het startpunt in Huizen.
Ieder jaar wordt er een Landelijk Wandel Programma uitgegeven.
Op de site van de NWB kun je de agenda vinden voor deze wandelingen. Helaas staat het niet per gebied gerubriceerd, maar op volgorde van datum in het gehele land.
Ook op de site van de KNBLO, www.wandel.nl, kun je een overzicht van wandelingen vinden. Deze is echter wat handiger opgezet. Je kunt door middel van een eenvoudige knip- en plak opdracht het overzicht in Excel binnenhalen en naar believen anders sorteren.

Het Laarder wasmeer

Toegang: Meerweg bij Kam. Onnesweg, Hilversum. Elke eerste zondag van de maand om 10.00u, wandeling door voor publiek afgesloten natuurreservaat. Tevens mei t/m augustus elke donderdag-avond en elke zaterdag wandeling en verblijf in vogelobservatiehut. Voor informatie en tijden: Vogelwerkgroep 't Gooi, tel. 035-6970423.

Beschikbaar op het internet

NS Wandeling "Goois Natuurreservaat"

Startpunt Station Hilversum. Lengte 12 km. Verdwenen. Zie voor een routebeschrijving op eigen risico de wandelzoekpagina. Eindpunt Station Hollandse Rading.

Wandelingen van Henk Swart

Henk heeft diverse wandelingen in het Gooi beschreven en ter beschikking gesteld op het internet. Je kunt ze vinden via de wandelzoekpagina. Ga naar dagwandelingen en selecteer bij "Bron" Henk Swart. Vul bij "Provincie" Noord-Holland in.

Gooi -en Eemlander

De drie dorpenroute Een wandeling van 10km voornamelijk over fietspaden door Laren, Blaricum en schampend aan Huizen.

Geocaching

N 52° 15.458 E 005° 14.769