Tekst: Paaltjesroutes

Omdat er (naar mijn weten) geen goede landelijke documentatie is van gemarkeerde (meestal kortere) rondwandelingen met als startpunt meestal een parkeerplaats, breng ik op deze pagina zoveel mogelijk de zogeheten paaltjesroutes in het Gooi in kaart.

Paaltje Het Goois Natuurreservaat heeft in deze omgeving 13 paaltjesroutes. Deze paaltjes zijn van beton met een puntdakje, overwegend groen geschilderd en aan de voorzijde wit, voorzien van een richtingspijl en een nummer in de aangegeven kleur, meestal rood. Ze zijn (naar mijn weten) zeer goed gemarkeerd. Het Goois Natuurreservaat heeft een boekje gepubliceerd genaamd "Goylant te voet" dat deze 13 paaltjesroutes bevat, aangevuld met wetenswaardigheden.

Honden aan de lijnVeel van deze wandelingen lopen door gebieden waar honden alleen aangelijnd mee mogen.
Veel dieren zijn bang voor honden. Dat is niet voor niets zo, want de hond is een jager. Ook al doet een hond niets, van de geur alleen al schrikken veel dieren. Niet alleen zijn veel dieren bang voor honden, maar ook mensen zijn niet altijd gediend van uw hond.
GNR over het hondenaanlijngebod.

Bij vrijwel ieder startpunt staat een informatiezuil van het GNR met route informatie, achtergronden en een overzichtskaart.
Startpunten:

1. De Eukenberg

Lengte: 5 km
Kleur: Rood
Combineren: Nee
Auto: Startpunt parkeerplaats aan het eind van de Fazantweg, Naarden
Openbaar vervoer: Bushalte Driftweg, Huizen. Richting rotonde lopen, links of rechtsaf de straat in met aan de LINKERkant huizen, Driftweg. Eerste zandpad rechtsaf en bij de kruising rechts aanhouden. Bij de eerste weg naar links pikt u de route op. Dit is dus een ander startpunt dan met de auto!

2. De Trappenberg

Auto: Parkeerplaats Crailoseweg 151, Huizen
OV: Bushalte De Trappenberg, Huizen

Route 1: Bikbergerbos, IJzeren Veld
Lengte: 7km
Kleur: Rood
Startpunt: Parkeerplaats aan de kant van het heideveld.
Route 2: Tafelbergheide, Blaricummerheide
Lengte: 7½km
Kleur: Rood
Startpunt: Dagcamping "De Steen" aan de andere kant van de Crailose weg.
Combineren: Ja, lengte ongeveer 15km


3. Het Fransche Kamp

Startpunt
Franse Kampweg, Bussum
U kunt op diverse plaatsen het bos in naar een parkeerplaats.
Openbaar vervoer: Station Bussum-Zuid. Verlaat het station aan de zijde van de grote parkeerplaats, steek deze over. Volg de wit-rood markering van de NS-route Gooise Lusthoven en steek bij paddestoel 20251 de heide over langs het fietspad. Steek bij paddestoel 20102 de weg over en wandel het bos in. Na ongeveer 100 meter kunt u de route oppikken. Dit is heen en weer zo'n 2 km.

Route: Franse Kamp, Spanderswoud

 

 

(moet nog geschreven worden)

 

 

 

(moet nog geschreven worden)

 

 

 

(moet nog geschreven worden)

 

 

 

(moet nog geschreven worden)


Informatiezuil Omdat er (naar mijn weten) geen goede landelijke documentatie is van gemarkeerde (meestal kortere) rondwandelingen met als startpunt meestal een parkeerplaats, breng ik op deze pagina zoveel mogelijk de zogeheten paaltjesroutes in het Gooi in kaart.

Paaltje Het Goois Natuurreservaat heeft in deze omgeving 13 paaltjesroutes. Deze paaltjes zijn van beton met een puntdakje, overwegend groen geschilderd en aan de voorzijde wit, voorzien van een richtingspijl en een nummer in de aangegeven kleur, meestal rood. Ze zijn (naar mijn weten) zeer goed gemarkeerd. Het Goois Natuurreservaat heeft onlangs een boekje gepubliceerd genaamd "Goylant te voet" dat deze 13 paaltjesroutes bevat, aangevuld met wetenswaardigheden.

Honden aan de lijnVeel van deze wandelingen lopen door gebieden waar honden alleen aangelijnd mee mogen.
Veel dieren zijn bang voor honden. Dat is niet voor niets zo, want de hond is een jager. Ook al doet een hond niets, van de geur alleen al schrikken veel dieren. Niet alleen zijn veel dieren bang voor honden, maar ook mensen zijn niet altijd gediend van uw hond.
GNR over het hondenaanlijngebod.Bij vrijwel ieder startpunt staat een informatiezuil van het GNR met route informatie, achtergronden en een overzichtskaart.


Nr. Naam, omgeving Lengte, kleur Combineren?

De Eukenberg
Startpunt Fazantweg, Huizen/Naarden
Neem afslag 8 van de A1 en rijd richting Huizen. U rijdt op de Crailoseweg. Passeer het bebouwde kom bord van Huizen en ga vervolgens bij de 2e stoplichten linksaf. Dit is de Naarderstraat. Na korte tijd verschijnt aan de rechterzijde een begraafplaats. Neem hierna de 4e straat rechts, de Schapendrift. Dan linksaf de Fazantweg in en volg deze asfaltweg tot de parkeerplaats in het bos.
Openbaar vervoer: Bushalte Grenspad, lijn 135 of lijn 137 van Hilversum naar Huizen en v.v. Richting rotonde lopen, weg oversteken, Driftweg vervolgen. Eerste zandpad rechtsaf en bij de kruising rechts aanhouden. Bij de eerste weg naar links pikt u de route op. Dit is dus een ander startpunt dan met de auto!
1 Eukenberg 5 km, rood Nee

De Trappenberg
Startpunt Crailoseweg, Huizen
Neem afslag 8 van de A1 en rijd richting Huizen. U rijdt op de Crailoseweg. Na korte tijd verschijnt aan de rechterzijde een heideveld. Er volgt een afslag naar links naar De Trappenberg en naar rechts naar een parkeerplaats.
Openbaar vervoer: Bushalte De Trappenberg, lijn 135 van Hilversum naar Huizen en v.v.
2 Bikbergerbos, IJzeren Veld 7 km, rood Deze wandelingen overlappen elkaar niet en kunnen dus goed gecombineerd worden. Wandeling 3 kunt u beginnen bij de parkeerplaats (paaltje nr. 22) aan de kant van Restaurant de Goede Gooyer (niet geschikt voor een drankje, behalve als er ook prijzig gegeten wordt), wandeling 2 aan de overzijde van de weg bij de parkeerplaats aan de kant van Revalidatiecentrum De Trappenberg, de wandeling begint aan het eind van deze parkeerplaats.
3 Tafelbergheide, Blaricummerheide 7½ km, rood

Het Fransche Kamp
Startpunt Franse Kampweg, Bussum
Neem afslag 8 van de A1 en rijd richting Bussum. U rijdt op de Amersfoortse straatweg, parallel aan de snelweg. Bij de stoplichten linksaf de Ceintuurbaan op. Deze helemaal uitrijden tot een T-splitsing met rotonde. Hier linksaf de spoorbrug over. Deze straat heet eerst Brinklaan, later Bussemergrindweg. Bij de 2e stoplichten rechtsaf. Dit is de Franse Kampweg. U kunt op diverse plaatsen linksaf het bos in naar een parkeerplaats.
Openbaar vervoer: Station Bussum-Zuid. Verlaat het station aan de zijde van de grote parkeerplaats, steek deze over. Volg de wit-rood markering van de NS-route Gooise Lusthoven en steek bij paddestoel 20251 de heide over langs het fietspad. Steek bij paddestoel 20102 de weg over en wandel het bos in. Na ongeveer 100 meter kunt u de route oppikken. Dit is heen en weer zo'n 2 km.
4 Franse Kamp, Spanderswoud 4½ km, rood Combineerbaar met wandeling 5, onderweg van kleur wisselen: bij paaltje 14 over op geel paaltje 13 en bij paaltje 11 weer naar rood paaltje 16. Samen naar schatting 8 km.
Startpunt Bussemmer Grintweg/Bachlaan
Neem afslag 8 van de A1 en rijd richting Bussum. U rijdt op de Amersfoortse straatweg, parallel aan de snelweg. Bij de stoplichten linksaf de Ceintuurbaan op. Deze helemaal uitrijden tot een T-splitsing met rotonde. Hier linksaf de spoorbrug over. Deze straat heet eerst Brinklaan, later Bussemergrindweg. Bij de 3e stoplichten schuin rechtsaf de Bussemergrindweg in. Na ongeveer 2,5 km komt u bij een kruising met o.a. de Bachlaan.
Openbaar vervoer: Bushalte hoek Bachlaan/Bussemer Grindweg. Stadsdienst Hilversum, rijdt vanaf Station Hilversum naar Station Naarden-Bussum en v.v.
5 Spanderswoud 4 km, geel Combineerbaar met wandeling 4, onderweg van kleur wisselen: bij paaltje 11 over op rood paaltje 16 en bij paaltje 14 weer naar geel paaltje 13. Samen naar schatting 8 km.

Sint Janskerkhof
Startpunt Hilversumseweg, Laren
Neem afslag 9 van de A1 en rijd richting Hilversum. U rijdt op de Hilversumseweg. Al snel, bij een flauwe bocht in de weg ziet u rechts Restaurant "La Place" en links Geologisch Museum "Hofland". Links en rechts van de weg zijn parkeerplaatsen.
Openbaar vervoer: Bushalte St. Janskerkhof, lijn 137 van Hilversum naar Huizen en v.v.
Het Sint Janskerkhof ligt achter het Geologisch museum.
6 Westerheide, Bussummerheide 8½ km, rood Deze wandeling kunt u al snel oppikken als u route 7 volgt vanaf paaltje 13 bij het restaurant tot paaltje 17. U bent dan bij paaltje 4 van deze route. Combineerbaar met 8 of 9.
Het eigenlijke startpunt van deze wandeling is bij het dagkampeerterrein iets verder (± 1 km) op dezelfde weg aan uw rechterhand.
7 Westerheide 5 km, geel Deze wandeling kunt u starten aan de kant van het restaurant, bij paaltje 13. Combineerbaar met 8 of 9.
U kunt deze wandeling ook starten vanaf het officiële startpunt, op de Erfgooiersstraat in Hilversum. Doorrijden tot aan de rotonde, rechtsaf en vervolgens de 3e rechts, Jacob can Campenlaan. Aan het eind bij de T-splitsing nog 100 meter naar links.
8 Zuiderheide, 't Bluk 7½ km, rood Wandeling 8 en 9 beginnen beiden aan de kant van het museum. Ze overlappen elkaar meer dan dat ze elkaar aanvullen. Combineerbaar met wandeling 6 of 7.
9 Zuiderheide 4½ km, geel

Anna's Hoeve
Startpunt Anthony Fokkerweg, Hilversum
Neem afslag 33 van de A27 en ga bij de stoplichten rechtdoor. De weg volgen, spoor over en gelijk rechtsaf, de Mussenstraat. Aan het eind met de bocht mee naar links. Bij de volgende zijweg begint de wandeling. Dit is een heel korte wandeling, langs een speelweide, water en een bos.
Openbaar vervoer: Bushalte Sperwerstraat, lijn 136 van Hilversum naar Eemnes en v.v. De Minckelerstraat de bebouwde kom uit volgen (= naar het oosten). 2e straat rechts, de Anthony Fokkerweg. Op de volgende kruising begint de wandeling.
10 Anna's Hoeve 2 km, rood Nee

Erfgooiersbos
Startpunt Soestdijkerstraatweg, Hilversum
Neem afslag 33 van de A27 en ga bij de 2e stoplichten rechtsaf richting Baarn. U passeert al snel een bushalte. Neem vóór de volgende bushalte een weg rechtsaf, de onverharde Huydecopersweg. Eerste links (er is weer asfalt) onder het viaduct door en helemaal doorrijden naar het eind waar een informatiezuil staat.
Openbaar vervoer: Bushalte bij viaduct van A27, lijn 59 of lijn 70 van Hilversum naar Lage Vuursche en v.v. De bushalte zit tussen het viaduct en de Huydecopersweg in. Volg de route zoals hierboven beschreven. Afstand heen en weer ongeveer 1,5 km.
11 Hilversums wasmeer, Erfgooiersbos 3½ km, geel Combineerbaar met wandeling 12, onderweg van kleur wisselen. Samen naar schatting 10 km. Advies: ga bij geel paaltje 7 over op rood paaltje 29 en bij rood paaltje 17 verder met geel paaltje 15.
Startpunt Hollandse Rading
Neem afslag 33 van de A27 en ga bij de 1e stoplichten linksaf en na het spoor weer linksaf richting Hollandse Rading. In Hollandse Rading linksaf onder het spoor door en al snel verschijnt links van de weg een parkeerplaats.
Openbaar vervoer: Station Hollandse Rading Ga de A27 onderdoor. Aan uw linkerhand ziet u al gauw een parkeerplaats, ongeveer tegenover de 2e zijstraat naar rechts.
12 Erfgooiersbos, De Zuid 7 km, rood Combineerbaar met wandeling 11, onderweg van kleur wisselen. Samen naar schatting 10 km. Advies: ga bij rood paaltje 17 over op geel paaltje 15 en bij geel paaltje 7 verder met rood paaltje 29.

Hoorneboegse Heide
Startpunt Noodweg, Hilversum
Neem afslag 33 van de A27 en ga bij de 1e stoplichten linksaf en na het viaduct onder het spoor weer linksaf richting Hollandse Rading. Ga na 2300 meter, waar een fietspad de weg kruist, rechtsaf het zandpad naast het fietspad in. Dit pad komt uit op de parkeerplaats bij paaltje nummer 1.
Openbaar vervoer: Bushalte Kolhornseweg/Hilvertsweg, stadsdienst Hilversum. Ga op de T-kruising van de Kolhornseweg en de Hilvertsweg loodrecht op de T het bos in, paddestoel 20383. Na ongeveer 250 meter kunt u de route ongeveer halverwege oppikken. Dit is dus een ander startpunt dan met de auto!
13 (13) Hoorneboegse heide 6 km, rood Nee


Deze informatie is samengesteld door mij (het laatst gewijzigd op 17-11-2003 aan de hand van het boekje "Goylant te voet") en daarom zijn eventuele fouten, gebreken of onduidelijkheden alleen aan mij toe te schrijven en niet aan de instanties die de routes hebben gemaakt. Voor het publiceren van deze gegevens heb ik de toestemming van het Goois Natuurreservaat.
Overigens maakt u geheel op eigen verantwoording gebruik van deze gegevens. Graag word ik op de hoogte gesteld van eventuele fouten en/of omissies.